FÖR BOENDE & ANHÖRIGA


Vi som driver Kilafors Herrgård är fem kollegor som arbetat i olika professioner på särskilda boenden med psykiatrisk inriktning. Att öppna ett särskilt boende i egen reform är val vi gjort utifrån att vi sett att vår kompentens och grupp tillsammans har förmågan och professionen att lyfta personers styrkor och förbättra den totala livssituationen. Vår vision är att boendet drivs med en modern tappning där vi ständigt bejakar ny forskning och vetenskapliga metoder som är aktuella för personer som befinner sig i vår verksamhet.

BOENDET

Herrgården erbjuder tio separata rum med eget badrum med toalett och dusch samt gemensamma utrymmen. Lägenheterna är vackert inredda, vill du ta med dig egna möbler och tillhörigheter för att trivas hos oss är det en självklarhet. I din takt och med hänsyn tagen till dina förutsättningar finns det möjlighet till stegvis utslussning via våra separata lägenheter som finns i närliggande annex. Annexet inrymmer sju fullständiga lägenheter, alla med eget badrum med dusch och toalett men även en köksavdelning med kylskåp där du har möjlighet att tillreda din egen mat.

Herrgården ligger i centrala Kilafors med gångavstånd till affärer, bank, apotek, restauranger, simhall, busshållplats, biograf, paddelbana m.m. Det finns goda förbindelser med kollektivtrafik.


KARTLÄGGNING & PLANERING

När du kommer till oss planerar och utformar vi insatser och genomförande av dessa. Detta i samråd med din kommuns önskemål. För oss är det viktigt att få reda på dina intressen, behov och önskemål under vistelsen hos oss. En grundlig kartläggning av din livssituation genomförs. Om behovet finns så träffar du vår sjuksköterska, psykiatriker och somatiska läkare för en genomgång av insatta läkemedel och behov av HSL insatser. Du erbjuds att skrivas in på Alfta Hälsocentral (vårdcentral) som vi har ett gott samarbete med. Vi samverkar även med Folktandvården Bollnäs för en god munhälsovård.

Hos oss får du en kontaktperson som har ansvar att alla i personalgruppen vet hur din individuella planering, dina delmål och långsiktiga mål är utformade. Utifrån målsättning arbetar hela teamet för att tillsammans hjälpa dig uppfylla dessa. Vi har personal som även talar engelska och spanska. Boendet arbetar för noll tolerans mot droger & alkohol. Vårt huvudsakliga arbete består av att förverkliga att sociala kontakter, myndighetskontakter, hälso- och sjukvårdsinsatser ska fungera så självständigt som möjligt för varje enskild klient.

DIN TID PÅ KILAFORS HERRGÅRD

Vi på Kilafors Herrgård har en stark tro på att fast och tydlig struktur tillsammans med upplevelsen av meningsfullhet bidrar till god hälsa. Din tid på Herrgården utgår från genomförandeplanen vi tillsammans format, som fortlöpande aktualiseras.

Här nedan följer några förslag på olika inriktningar av aktiviteter vi erbjuder på Kilafors Herrgård.

Fysisk aktivitet och sport: Konceptet innefattar många aktiviteter med fokus på välbefinnande och träning. Daglig fysisk aktivitet ingår som en självklar del i den dagliga omvårdnaden. Både individanpassat men även om så önskas på gruppnivå. Här kan man träna på gymmet, delta i ett yogapass, spela biljard likaväl som vi tillsammans följer favoritlaget i fotboll på storbildsteven. På vår SPA-avdelning ligger fokus på avkoppling och välbehag. Här kan du som boende få en avkopplad tid för dig själv med stor bastu, dusch och en relaxhörna där rofyllda toner hörs i bakgrunden.

Kultur och Nöje: Kulturella upplevelser har en positiv inverkan på många människors livskvalitet. Genom kultur skapar vi gemenskap, tränar våra sinnen samt förstärker den egna identiteten. Vi besöker museum, utställningar och går på konserter via Kulturhuset i Bollnäs city. Vårt bibliotek är källan till bokcirklar. Är du musikintresserad kan vår musiklärare vara dig behjälplig att utvecklas inom området. Vi firar årets högtider, födelsedagar och poppar kastrullerna fulla med popcorn till fredagsmyset.

Djur och Trädgård: Utevistelser och naturupplevelser har läkande och lugnande effekter. Omgivningen runt herrgården omges av en historisk miljö med många promenadstråk intill vattnet. Vid den privata stranden finner du även en vedeldad bastu som kan avnjutnas året runt. Från bryggan kan du fiska, och i skogen intill plockar vi svamp under höstdagarna. I verksamhet kommer vi på sikt att ha smådjur som behöver sin dagliga skötsel. Att ta hand om djur bidrar till fungerade dagliga rutiner och ökar ansvarstagande för många individer. I det stora växthuset kan du som intresserar dig för odling gro dina favoritkryddor och blommor. Herrgårdens stora trädgård skapar en fridfull idyll där den som vill kan ägna sig åt trädgårdssysslor.

Kilafors Herrgård har bemanning dygnet runt upp till sjuksköterskenivå.

MATEN

Valet av mat och näringsintag har stor betydelse för hur vi mår. Som boende på Herrgården väljer du själv vilka maträtter du önskar från vår meny. Maten som serveras levereras från Mitt Gastronomi, en lokal matleverantör som lagar allt från grunden utan onödiga tillsatser. Menyn kommer med bilder på varje valbar maträtt och du som boende kan sedan välja att betygsätta det du ätit. Detta resulterar även till mindre svinn och bättre hållbarhet. För att få en bra måltid räcker det inte bara med att laga god mat, vi måste även se till att måltiden är en lugn och skön stund. Matsalen på Herrgården med sin vy mot trädgården och vattnet är även den en viktig del i omgivningen. Våra medarbetare sitter alltid med och för samtal under måltiderna om så önskas.ATT BLI PLACERAD PÅ KILAFORS HERRGÅRD

För att vistas/bo hos oss krävs ett beslut från din biståndshandläggare på socialtjänsten i den kommun där du är folkbokförd. Ta kontakt med din handläggare för att få vidare hjälp. Inför en eventuell flytt träffas vi antingen där du är eller på Herrgården och lär känna varandra. Vi hjälper naturligtvis till med de praktiska detaljerna såsom transport och annat som kan behövas kring flytten. Om du är intresserad av att delta i vår verksamhet är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Telefon:
Anna 072 441 87 72
Nathalie: 073-8391769
Epost: info@alternatiff.se

ANHÖRIGA

Vi ser gärna att man som anhörig är en del i utvecklingen för den boende. Som anhörig kan du vara viktig i personens livsresa men även som en viktig del i vårt arbete. Som anhörig är det viktigt att du beskriver hur du vill vara aktiv i deltagande, självklart med personen som vistas hos oss godkännande. Vid Herrgårdens privata strand har vi en stuga för dig som önskar hälsa på med övernattning. Det finns även möjlighet att övernatta i den södra flygeln på 400 kvm med en altan ut mot dammen i Kilån.


Kontakta oss redan idag!

Vi svarar gärna på dina frågor, vare sig du är anhörig eller framtida klient.

072-441 87 72 info@alternatiff.se